Jantien Volgers

Kun je iets over je muzikale achtergrond vertellen?

Ik ben als meisje van 7 begonnen bij een musical vereniging in Haarlem en daar ook voor het eerst in contact gekomen met muziek. Ik had daar een solo stuk wat ik mocht zingen en ik weet nog hoe leuk ik dit vond! Hier zijn de kriebels begonnen. Niet veel later ben ik op piano les gegaan en tijdens de middelbare school ook op zangles. Ik zat op een school waar heel veel aan toneel en muziek werd gedaan en speelde hier voor het eerst in bandjes. Na mijn middelbare school ben ik een half jaar muziek gaan studeren in Londen op de London Music School. Dit was voor mij een soort vooropleiding voordat ik auditie ging doen op het conservatorium. En ik werd aangenomen! Ik ben in 2015 afgestudeerd voor de richting zang aan het Conservatorium van Haarlem.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?

Plezier maken en de wensen van de leerling staan bij mij voorop! Ik vind het belangrijk dat de leerling zijn/haar eigen geluid gaat ontdekken en durft te omarmen, want zingen is zoveel meer dan alleen maar liedjes zingen. Het gaat over verhalen vertellen, je inleven, je kwetsbaar opstellen en mensen ontroeren.

Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Als docente vind ik het belangrijk dat je je ontwikkeld, maar daarnaast ook iedere week met plezier naar je zangles komt! Daarom gaan we samen een plan opstellen met je doelen voor het komende jaar, dit kan techniek zijn, interpretatie, maar ook jezelf begeleiden op de piano terwijl je een nummer zingt. Samen kijken we naar wat bij jou past op het gebied van zang!

Wat doe je buiten de muziekschool?

Naast lesgeven vind ik zingen het allerleukste wat er is! Ik sta iedere week zo’n 3 keer op het podium. Dit doe ik vaak samen met mijn gitarist waarmee ik ’s zomers bijvoorbeeld veel op bruiloften speel. Ook speel ik in een Coverband, The Night Flight. Grote festivals of bedrijfsfeesten met vuurwerk, confetti en Co2 knallers, je kunt het je zo gek niet verzinnen!
Naast alle covers die ik zing vind ik het ook te gek om mijn eigen Nederlandstalige muziek te schrijven. Ik heb in 2014 mijn eerste EP ‘De Horizon’ uitgebracht die ook op Spotify staat en de plannen zijn er om er binnenkort weer een uit te brengen!

Waarom geef je graag les?

Door middel van lesgeven kan ik hopelijk mijn passie voor muziek overbrengen op de leerlingen. Ik heb zoveel verschillende leerlingen gehad in het verleden; verlegen kinderen (en volwassenen) met faalangst of podiumvrees, hele drukke kinderen die zich slecht kunnen concentreren, kinderen met een rugzakje, kinderen met enorm veel talent. Alles komt voorbij, en het mooie daarvan is, ze hebben allemaal 1 ding gemeen. Ze houden van zingen. En ik ook!

Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Dat is een lastige vraag, want er is zoveel moois! Momenteel luister ik enorm veel jazz van bijvoorbeeld Ella Fitzgerald. Ik word hier altijd zo vrolijk van! Ook wil ik graag nog heel veel leren en ik Ella inspireert mij om weer van andere stijlen muziek te proeven.

Wat is je leukste herinnering aan een leerling?

Ik heb 2 hele lieve meiden van 13 mogen lesgeven die voor het eerst erg verlegen binnen kwamen. Ze durfden niet veel geluid te maken en waren heel voorzichtig. Tijdens dit jaar hebben we vaak een aantal lessen geoefend voor 1 nummer, om deze vervolgens op te nemen in mijn “thuis studio”. Na een jaar lesgeven waren zij ontpopt tot 2 ware zangtalentjes en kreeg ik regelmatig mailtjes van de ouders dat ze ze echt hoorden groeien en dat ze zoveel zin hadden om weer naar zangles te komen! Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen!

Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Ik wordt echt gelukkig van mijn werk als docente, als ik een leerling gedurende een periode muzikaal en/of persoonlijk zie groeien en opbloeien. Ik denk dat muziek voor ieder kind en volwassenen ontzettend goed is om zichzelf te kunnen en durven uiten en om zichzelf te ontwikkelen en daarin ook plezier te hebben!

e-mail: jvolgers@manoord.nl