robbert1.jpg

Robbert Suilen

Kun je iets over je muzikale achtergrond vertellen?

Mijn ouders zijn beide muzikant. Mijn liefde voor muziek werd dus al vanaf een jonge leeftijd aangewakkerd en ik startte jong met zingen en gitaar spelen. Op de middelbare school begon ik in bandjes te spelen en liedjes te schrijven, en besloot ik om naar het conservatorium te gaan. Ik begon met de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam, volgde de bacheloropleiding en ben hier in 2018 afgestudeerd voor de masteropleiding Jazz zang. Naast mijn opleiding als uitvoerend vocalist, heb ik mij op het Conservatorium ook verdiept op het gebied van compositie, zang- en gitaartechniek.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?

Het plezier in het muziek maken staat in mijn lessen centraal: doordat we werken met liedjes van eigen keuze, wordt het vinden van een eigen geluid namelijk niet alleen een leerzaam, maar vooral ook een leuk proces! Met dit als de basis werken we in de lessen aan een gezonde techniek, het plezier van het zingen en het vinden van je eigen stem.

Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Als zangdocent heb ik ervaring met het lesgeven aan mensen van verschillende leeftijden en motivaties. Of je zangles ziet als eerste introductie in de muziek, als een leuke hobby of wellicht als voorbereiding voor het conservatorium: in mijn persoonlijke lessen kijken we samen naar wat het doel is en passen we de lessen daarop aan. Voor jong en oud dus, met plezier voorop! Daarnaast kan ik ook helpen met bijvoorbeeld eigen begeleiding op gitaar of piano, omdat ik de lessen zelf ook op deze manier begeleid.

Wat doe je buiten de muziekschool?

Naast zangdocent ben ik ook een uitvoerend muzikant en begeleid ik mijzelf op gitaar. Als ik zelf speel of oefen ben ik altijd bezig om muziek op een eigen manier te interpreteren; denk bijvoorbeeld aan de akkoorden veranderen of melodieën variëren in een bekend popnummer. Ook treed ik regelmatig op in de avonden en weekenden, bijvoorbeeld met mijn eigen band Hireth. In deze band proberen we met onze eigen geschreven nummers de grenzen van pop, jazz en indie op te zoeken door zang, elektrisch gitaar en loopstations te combineren tot een spannend en gelaagd geheel. Naast Hireth sta ik ook vaak op de planken met andere bands; zo was ik de afgelopen jaren te vinden op de Uitmarkt Amsterdam, het Bimhuis in Amsterdam en het Delft Fringe Festival.

Waarom geef je graag les?

Als muziekdocent probeer ik mijn ervaring als uitvoerend muzikant mee te nemen in de lessen. Hier staat voor mij één ding voorop, namelijk het plezier in het muziek maken! We werken daarom met een individuele aanpak: geen vaste methode, maar liedjes die je zelf kiest en in wil verdiepen. Op deze manier werk je op een leuke manier aan je stem, waarbij we samen werken aan een goede en gezonde techniek.

Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Één favoriete muziekstuk kiezen is lastig, want er is zoveel moois! Maar op het moment luister ik heel veel naar Sufjan Stevens en vooral de plaat “Come On Feel The Illinoise”. Alle liedjes op dat album zijn verhalen die te maken hebben met de stad Chicago. Het leuke aan Sufjan Stevens is dat hij heel veel lagen in zijn muziek gebruikt. Hij gebruikt violen, blazers en een koor naast synthesizers, loopstations en drums; en dat allemaal door elkaar heen. Een van mijn favoriete nummers op die plaat is “Chicago”.

Wat is je leukste herinnering aan een leerling?

Ik had een leerling die graag heel veel verschillende soorten muziek wilde zingen en spelen. Zo kwam het voor dat we bijvoorbeeld Ed Sheeran liedjes gingen zingen als Braziliaanse Bossa Nova of Jazz nummers als Rock. Dat zorgde voor veel mooie en komische muzikale situaties.

Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Ik word gelukkig als ik zie dat leerlingen plezier hebben in het musiceren, als ze creatieve ideeën durven uit te proberen en ze groeien in hun muzikale ontwikkeling.

 

rsuilen@manoord.nl

 

Opleiding

Conservatorium van Amsterdam BA en MA Jazz Zang