stientje1.JPG

Stientje Nicolai

Kun je iets over je muzikale achtergrond vertellen?

Op mijn zesde begon ik met het volgen van AMV-lessen op de blokfluit. Op mijn achtste begon ik met bugellessen. Naarmate ik ouder werd mocht ik bij verschillende fanfares spelen. Omdat mijn moeder op een gegeven moment een keyboard, en later ook een gitaar, aanschafte begon ik me ook te interesseren voor deze instrumenten. Als snel schafte ik zelf ook een elektrische piano en een gitaar aan. Het leukste vond ik het om te zingen waarbij ik mezelf dan begeleide op één van deze twee instrumenten. Omdat ik veel interesse had voor muziek was de keuze voor een vervolgstudie niet moeilijk: Docent Muziek. Dat móest wel de juiste studie zijn voor mij. En inderdaad, in 2017 studeerde ik af als Docent Muziek aan het Conservatorium in Groningen.


Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?

Tijdens mijn lessen wordt er altijd veel gezongen. Vanuit dit lied bouw ik dan een les uit; spelvormen, meespelen op instrumenten, een dans leren of zelf verzinnen, een nieuwe tekst verzinnen op de melodie, improviseren etc. Tijdens mijn lessen kunnen leerlingen ervaren dat je op veel verschillende manieren met muziek bezig kunt zijn.

Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Ik ben een enthousiaste, positieve docente die op een gevarieerde en speelse manier kinderen kan laten kennis maken met het mooie van muziek.

Wat doe je buiten de muziekschool?

Buiten de muziekschool dirigeer ik het Leidsche Rijn Koor en geef ik muzieklessen op een basisschool in Amsterdam West. Verder zing/speel ik af en toe gitaar in een band. Ook deed ik aan Rock ’n Roll dansen waar ik erg veel plezier aan heb beleefd.

Waarom geef je graag les?

Ik krijg erg veel energie van het geven van de muzieklessen. Daarnaast vind het erg belangrijk dat kinderen de kans krijgen om hun talenten al op jonge leeftijd te ontdekken en daar help ik ze graag mee. Het is mooi om te zien dat muziek een “tweede natuur” kan worden waarbij kinderen zich comfortabel en vrij voelen.


Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Dat is een lastige vraag! Er is teveel wat ik mooi vind!

Wat is je leukste herinnering aan een leerling?

Dat een groepsleerkracht een filmpje aan mij liet ziet van twee leerlingen die in de pauze zelf een dansje hadden verzonnen bij een liedje wat ik ze had aangeleerd.

Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Tijdens mijn werk op de basisschool kwamen er af en toe ouders naar me toe: “Mijn leerlingen vinden jouw muzieklessen zo leuk! Thuis zingen ze de liedjes constant”. Het is zo fijn om te horen dat je muzieklessen kunnen doordringen tot de leerlingen en het vrijwillig meenemen in hun eigen wereldje na schooltijd, gewoon omdat ze er blij en gelukkig van worden.