suus.jpg

Susanne Thiel

sthiel@manoord.nl

Kun je iets over je muzikale achtergrond vertellen?

Als jong meisje was ik altijd al geprikkeld door muziek. Mijn opa speelde vaak keyboard voor me en ik zong dan de liedjes mee. Op mijn 8ste ben ik op zangles gegaan bij een lokale muziekschool in Bovenkarspel en een jaar later startte ik met pianolessen. Vanaf mijn 16e besloot ik mij verder te ontwikkelen in Amsterdam, bij DSOPM. Na 2 keer auditie doen ben ik op mijn 18e aangenomen op de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam, waar ik zang en toetsen heb gestudeerd. Hier ben ik afgelopen jaar, in 2021 van afgestudeerd.

Kun je iets vertellen over de manier waarop je lesgeeft?

In mijn lessen kijk ik als allereerste waar de interesses van de leerling liggen en wat hij/zij hoopt te leren. Gaan we gelijk op sound focussen, op een bepaald liedje of beginnen we met ritme? Vanuit daar beginnen we met de basiskennis in te brengen en houden we de lessen zo voor beiden speels en interessant.

Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Ik heb geluk dat ik op het conservatorium zowel zang als toetsen heb kunnen studeren. Hierdoor heb ik de kennis om zowel keyboard-, piano-, zang-, maar ook singer-songwriter lessen te geven! Op het conservatorium heb ik mij ook veel verdiept in sound en productie en weet ik hoe met minimale middelen iets groots neer te zetten. Vanaf de eerste les werken we dus al naar de muzikant(e) toe die jij hoopt te worden/zijn, of dat nou in spel zit, klank of identiteit.

Wat doe je buiten de muziekschool?

Naast Muziekschool Amsterdam Noord geef ik ook lessen op DSOPM in Amsterdam en Art In Music in Utrecht. Ook schrijf en speel ik met mijn eigen bandjes Susann. En L O M I ⅃. Daarnaast werk ik in het DeLaMar Theater mee aan een componisten traject, waar ik ook 2x per jaar eigen werk presenteer. Naast DeLaMar heb ik ook muziek geschreven voor De VARA, De Nationale Opera & Ballet en het HollandFestival.

Waarom geef je graag les?

Het plezier en de voldoening die muziek mij brengt wil ik heel graag aan anderen doorgeven. Of dat nou hele jonge en beginnende muzikantjes zijn of al wat gevorderden. Ik hoop voor anderen de docent te kunnen zijn die ik zelf ook graag had gehad toen ik jonger was, een waar het draait om het ontdekken en plezier maken, zonder teveel uit het boekje te werken.

Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Poeh.. Dat zou ik niet kunnen zeggen. Ik hou heel erg artiesten als Moses Sumney, Björk, Massive Attack, St. Vincent en Thom Yorke, maar kan ook ontzettend genieten van de stukken van Debussy of Hans Zimmer of zelfs van de muziek van Walt Disney, hahah!

Wat is je leukste herinnering aan een leerling?

Daar kan ik er ook niet een van noemen, dat zijn er een hoop! Wel echt een hele leuke was dat ik met een leerling en haar mama vorig jaar een middagje naar het Oosterpark ben gegaan om een videoclip te schieten voor een van mijn eigen nummers. Dat was een hele bijzondere en gezellige middag, alleen is de videoclip helaas nooit uitgekomen. Wel het nummer zelf, deze staat op Spotify :). https://open.spotify.com/track/6txUszma4qB45dTekY5Ybu?si=1d49b52c97a0424f

Wanneer word je echt gelukkig van je werk als muziekdocent?

Als ik het vertrouwen van de leerlingen in hunzelf zie groeien word ik het allergelukkigst! En wanneer een leerling echt plezier heeft en met een blij gezicht de deur weer uitwandelt word ik ook heel erg blij!